THROUGH HER THICK & THIN
“Don't cry because it's over, smile because it happened."






Disclaimer:

This is a personal blog about a woman - as a daughter, a wife, a career woman, a homemaker, a mommy - and her thoughts and feelings through out her personal/work lives, as a citizen of her beloved country, her previous journey to motherhood and her journey as a mommy. This blog has no intention to offend or to have an influence on anyone. Read at your cost. Erti kata lain, if x suka, u r welcome to click the "X" on the top right hand corner. Erti kata lain lagi, tak payah ler baca...

Friday, 12 October 2012

Long overdue vacation: Mabul Island - The diving experience

I was actually going through my photo albums kat laptop ni.  Igt nak order photo book sebab ada banyak promotion kat groupon on photobooks.  So dok pilih2 tgk2 gambar, came across pictures when we went for a vacation at Mabul.  Ohhh... rindu nya tempat ni.  nak pergi lagi.. nak pergi lagi. agak2 bila la i dapat nak sampai lagi kat sini.  Hmm, kena tanya en hubby ni, agak2 ada x plan nak gi laut lagi.. hihihi. kalau x mabul, kat semenanjung ni pun ok.. hik hik.. This vacation was in April 2012.  First time dapat berjalan di bulan April.  For the past 7 years time ni adalah bulan yang sangat busy being a tax consultant due to filing season.  But i got an exception this year sebab dah benti keja dari bulan Januari.  So dapat la gi jalan2 bulan 4 tu.

Ok this post is to share more on the diving experience that I had.  Kalau nak citer pasal the three days kitaorg kat sana mmg berjela2 la kan.  Since this was my 1st exprience ber diving, so kita citer and tgk gambar diving je la yer.   Ye ye, saya mmg xde diving licence... tapi camna leh gi giving camtu?  Hehe.. yelah.. ni hanya la discovery diving.  So you do not need to have a licence for that. Sebab, kita ada full licensed trainer untuk jaga kita one to one.  So tak takut la kalau ada orang jaga kan? Ohh tidakkkk... takut masih takut ye!  Just imagine u r 12 meters bawah laut, mau nyer x takut.  Banyak la soalan2 yang diajukan ke en hubby.  Panic punya pasal kan.  Apapun after gone through it... my advise is, tak payah takut2, panic x tentu pasal.  Just go and enjoy je.  Mmg best.  Especially when you get to see the underwater creatures and all.  MashaAllah... cantikk sangat.  Ok la, x yah citer banyak2,  meh layan gambar2 pulak la noks..


Equipment ready!  All geared up!

Off we go!!
Ok, rupa2 nya bukan saya je yg cuak ok. Apapun, depan camera, control bebeh!



Suamiku ROBOCOP?
Disebabkan dia ni yang paling ada experience dari semua orang, harus la dia ni yang kena terjun dulu kan. Hehehehe.. dah nampak cam robocop sayangku ini.



video

Ok, ni lak video ikan dugong duyung nak menjatuhkan diri ke dalam laut.  Berat woooo tong gas tu.  But bila dah dalam air, light as a feather.  Tak rasa langsung beratnya!



Reached down.  Ni baru 5 meters underneath.


S.O.S 
 Ok, time ni cuak gak.  Sebab tetiba rasa suffocate.  Maybe sbb kena breathe in and out guna mulut je and kita kan dah biasa guna mulut and hidung.  So time ni cam gelabah sket.  But ingat instructor cakap apa pun jgn panic.  So jangan panic!



Underwater briefing
Time ni instructor nak test kita punya skils yg dia ajar before masuk laut.  So, semua orang ok (ye sign camtu ialah ok! Jangan buat sign good pulak.  Kalau sign good, maksud nya "up".  So nanti instructor bawak naik atas sbb igt kita tak ok. huhuhu.  Ha, tu tgk laki I tu.. relax je. Mentang2 dia dah biasa.  Kitaorg ni jer yang newbies so cam cartoon la gak.  Tengok my legs tu.  Actually kena duduk kat atas pasir tu. tapi asyik nak ternaik ke atas je.  Instructor tu cakap badan i banyak angin sbb tu x leh stay. Lolz!




Group pictures.


Oh penyu!  This is 12 meters underwater.


Why so serious! Lets put some smile to your face. Hehe :)


Kapal yang karam.. or sengaja dikaramkan untuk jadi tarikan kepada divers. lolz.



Transit before naik atas.
 Ni dah nak naik atas dah.  Actually we were down there for 45mins to an hour jugak.  Tapi tak rasa pun.  Cam kejap je dah nak naik.  Serious x puas.  Anyway, at 5 meters underwater, kita kena stop dulu kejap.  Due to pressure kat bawah laut tu, semua organ kita mengecut.  So x boleh terus naik atas without stopping sbb takut organ2 kita especially paru2 mengembang secara mengejut and boleh menyebabkan pecah.  So transit ni utk balance kan pressure kat dalam badan kita.  If am not mistaken, kena stop for 5 minutes camtu la.  Then after that baru naik slow2.




Yay! I did it!
Finally, yay! alhamdulillah semua ok.  And yes! I fought my fear!  Seronoknya rasa.  Actually bersyukur sgt sbb walaupun cuak and all, I still have the courage to do this.  




Who is that dude?
 Ini la dia, my instructor.  Orang lain sumer kena share instructor.  Tapi mamat ni jaga i sorang.  Maybe sbb muka i yang paling cuak kot.  Budak lagi si leng chai ni.  Dia ni tgh nak dlm process amek licence as a MasterDive.  Sekarang ni dia dah ada rescuer licence.  Dia ni org KL gak.  Tapi mmg selalu ke sana sbb nak buat licence tu.




Last but not least, our picture!! Thank u sayang bawak i gi masuk laut!!!





2 comments:

diana zainal said...

nice pictures naz! haih..bila la i nak berani buat benda2 ni..kesian syamsul dapat partner penakut like me. kekeke.. i sebab dah pernah lemas punya pasal sampai sekarang fobia. jeles, jeles..

NazLurve said...

i pun takut babe, tapi asyik dok dgr rizal bercerita je. tu yg berani kan diri. plus masa pergi ni, semua pun x pnh dive (except rizal la) so i jd kurang takut la sbb ada geng. hehe