THROUGH HER THICK & THIN
“Don't cry because it's over, smile because it happened."






Disclaimer:

This is a personal blog about a woman - as a daughter, a wife, a career woman, a homemaker, a mommy - and her thoughts and feelings through out her personal/work lives, as a citizen of her beloved country, her previous journey to motherhood and her journey as a mommy. This blog has no intention to offend or to have an influence on anyone. Read at your cost. Erti kata lain, if x suka, u r welcome to click the "X" on the top right hand corner. Erti kata lain lagi, tak payah ler baca...

Wednesday, 30 January 2013

BIG Husband vs BIG Wife

At first nak letak title FAT Husband vs FAT Wife tapi x jadi, tukar FAT to BIG.  Sopan sikit kot..lol.  Harap maklum, entry ni x de kaitan ngan sapa2 ye.  Just tetiba terfikir nak tulis pasal topic ni.  Ye ke? Ok la, actually ada kaitan ngan me and hubby kot.  Hehehehe.

Not sure if I've posted before kat my blog ni about how hubby always asked me to lose weight even before we were married.  Ok, masa tu mmg slalu gak gaduh pasal ni.  I kan emo and sensitip, so mmg slalu gak la nanges sbb dia asyik suh jogging, jogging, jogging,  Sampai kan I told hubby kalau nak org kurus, gi cari org lain yg mmg sediakala kurus, x yah nak paksa2 i kurus.  Masa tu, hubby cakap dia x nak org lain, nak I tapi nak I kurus.  Then as usual la dia ckp for health la, itu la ini la...

Even after kawin pun, dia mmg emphasize on working out.  Sampai nanges2 la sbb i malas sgt nak exercise. Sampai at one point dia fed up, so dia pun x suruh lagi.  Even though I am well aware of my obesity tapi in denial. hahhaahha. sampai la bila i read about connection between obesity and infertility and after berurut dgn this makcik whereby she asked me to lost some weight in order to help conceived.  Masa tu la baru nak timbul kesedaran.

Anyway, this post bukan nak citer how losing weight can improve infertility.  I'm writing this post sbb my hubby's friend posted a pic of hubby and friends kat fb.  Masa tgk gambar tu tercari2 mana hubby, rupa2 nya yang paling "tough" kat dalam gambar tu.  Serious lain.  Mmg besar sangat hubby masa tu.  I think the pic was 3 years ago.  Tapi rs nya real life x la npk besar cam dalam gambar tu.  Hubby lost weight giler2 masa our wedding sbb he really workout hard to lose weight masa tu.  And mmg ramai yg cakap he lost weight time tu.  Sampaikan all his muscles pun x kelihatan.  Lepas kawin, he maintain his weight until now.

Masa I tengok gambar yg kawan dia post tu, terus terlepas cakap depan hubby, "B, besarnya gambar u time ni.  Nasib sekarang u dah kurus."  Then dia gelak.  Gelak tau, before he asked "Y, u x suka ke suami u besar?"  Then I jawab, "I suka u sekarang, maintain je. X kurus, x gemok".  Ok, wrong answer!  Cos after that he replied "I know... sebab tu I workout betul2 before kawin sbb I tau mana ada pompuan nak husband dia gemok.  I lose weight pun untuk u.  tapi u x nak pun lose weight untuk I."  Uwaaaaa.... terkena sebijik!

Ok, seriously to be honest kalau suami i besar, I pun definitely akan suruh dia workout kaw kaw.  Sebab, kalau tanya I, mmg betul la dr segi being fit and healthy ni mmg penting untuk setiap individu.  So kalau I boleh nak hubby i tak gemok, kenapa dia x boleh nak suruh I lose weight kan.  Of cos la dia pun nak wife yang tak gemok gakkk.  Huhuhuhu... 

Sekarang ni, mmg x leh wat apa la since tgh berbadan dua.  InshaAllah, lepas bersalin nanti, harap2 la boleh bersungguh2 dalam menguruskan badan.  I nak cuba dapat kan my ideal weight.  Semoga berjaya.  Just for u my dear... :)


xoxo,
Naz


2 comments:

Atie Nash said...

Ermm bagusnya hubby you...my DH just opposite ur hubby. U know kan yang I ni obese...masa kawan2 dulu i ni overweight, berat dalam 65-66. But lepas kenal dia berat I slowly increase sebab dia suka bagi I makan. Berat jadi 73-74 masa I kahwin. Now, almost 1 year of marriage I already 83-85 kg. You see how fantastic my body weight increases? But, as always he said dia suka I macam ni.

I risau jugak dan selalu tanya dia. Sekarang i memang join fitness dan cuba datang sebanyak kali yang boleh. Niat i nak pegi gym bukan untuk DH tapi untuk improve fertility. However, he seems happy tengok i semangat nak kurus. Entah2 dalam diam memang nak I kurus kot...haha

Wan Amira said...

me tengah cuba in my own way.. letih jugak la :)