THROUGH HER THICK & THIN
“Don't cry because it's over, smile because it happened."






Disclaimer:

This is a personal blog about a woman - as a daughter, a wife, a career woman, a homemaker, a mommy - and her thoughts and feelings through out her personal/work lives, as a citizen of her beloved country, her previous journey to motherhood and her journey as a mommy. This blog has no intention to offend or to have an influence on anyone. Read at your cost. Erti kata lain, if x suka, u r welcome to click the "X" on the top right hand corner. Erti kata lain lagi, tak payah ler baca...

Thursday, 3 January 2013

Jom jadi doctor!

Masa kecik2 dulu, selain dari suka main kawin2, suka gak main doktor2 ni kan. Kalau main kawin2, sorang jadi pengantin laki, sorang jadi pengantin pompuan.  And bila main doktor2, of cos la kena ada doktor and patient.  Nevertheless, semua tu masa zaman dulu2. Zaman berhingus lagi.  Bila dah meningkat dewasa ni dah xde masa nak main2 dah.  Semua busy bee and dah matured la kononnya. Lol.

Masa kecik2 dulu, kalau kata bermain, mmg fun to the max la.  Unfortunately, bila main doktor2 ngan hubby skrg ni, x de la fun dgt. lol.  Sbb this time kena cocok real punya! Since I am diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus a.k.a. diabetes during pregnancy, so selain makan ubat, I would also need insulin sbb my GDM boleh dikatakan very early juga during pregnancy.  Selalunya org kena masa dah ujung2 pregnancy but in my case, awal2 dah tau.  So, saya yang menurut perintah, ikut je la apa yg doctor suggest.  Tak kisah la janji baby ok.  Doc said week 1 to week 14 ni baby tgh formed so mmg kena monitor very closely sbb too much sugar in blood cam cause alot of complication.  Nauzubillah... semoga dijauhkan benda yang tak elok. Amin..

So after admitted for sugar stabilization ari tu, doctor terus put me on insulin.  Kat hospital boleh la relax sbb nurse inject kan.  Tapi bila sehari dua sebelum discharge tu, dah kena belajar sendiri sbb nanti kat umah kena cocok sendiri.  So both hubby and I belajar nak camna nak jadi doctor kat umah.  I was given these new toys to play with!!
Novo Pen
Sekarang ni dah canggih.  My gynae said that before this susah, patients kena cucuk guna injection device macam yang hospital guna. So every few days kena gi hospital tukar jarum.  Now dah senang, patients are given insulin pen ni.  Basically, tiub insulin tu kita insert dlm pen ni, then bila nak guna, kita adjust dose kita yang doctor prescribed kat meter tu.  Then masa cucuk tu tekan button hitam kat hujung tu for the insulin to be released.  Insulin ni, i kena cucuk 4x sehari.  Awal2 dulu hubby la jadi doctornya.  Skrg, I lah doctor, i la juga patient nya.  Tempat untuk dicucuk is kat tempat yg berlemak.  So.. the winner utk bahagian paling berlemak is of cos perut la.. hik hik.  Sini mmg byk lemak kan, so kita cucuk la kat sini. Kurang sakit.  I pun still x sure how insulin tu works bila masuk kat lemak.  Am yet to google on that nanti.


Super Fine Needles

Ni pulak needles untuk attach kat pen tu.  Needle ni boleh guna max 3 kali cucuk je sbb kalau guna banyak kali dia jadi tumpul and bila cocok sakit.  So doctor advise 3 kali is just nice.  Jarum ni kena beli sendiri sebab hospital tak bagi. Huhuhu.. Sebiji RM0.54.  Hubby nak try claim together with some hospital bills.  Tatau la lepas ke x. Kui Kui.. Yang ni beli sekotak terus sbb mmg banyak guna.  Sekotal ada 100 biji.  Tahan la untuk 2 bulan kot.

The needle.
Ok, halus and pendek je jarum ni sebenarnya.  Sebab tu x ngeri sgt. hihihi.  Doctor dah bgtau awal2 beli yang micro fine. size dia 5mm. so x sakit sgt.  semut gigit lagi sakit. hehe.



Yang ni, u all tau la kan apa.  Alcohol swab ni harus la digunakan untuk bersihkan bahagian yang nak dicocok tu.  More hygienic la.  Masa kat hospital, nurse ckp kat rumah x payah guna alcohol swab ni sbb x byk kuman.  Kat hospital byk kuman sbb tu diorg guna.  But being me, to play safe, xpe la.. guna je jugak kat rumah.  Ni pun xde la pricey sgt.  1 kotak of 100 swabs, dlm RM9 camtu je.  Ok la kan, lebih la mencegah, kang kalau infection apa2 kang lagi susah.


My GlucoMeter

Last but not least, my very own glucometer.  Yang ni dah beli lama dah. Masa 1st pregnancy dulu sbb ms tu pun doc dah suh monitor sugar.  We bought the cheapest one in the market.  Tapi x igt la dah how much.  Nevertheless, the strips are so damn expensive ok.  Untuk refill, 25 strips for RM45.  Ish ish.  Awal dulu mmg parah la sbb sehari nak kena guna sampai 7 strips for 7 readings.  Skrg sehari 4 readings je.  Tu pun dua hari seminggu.  Nasib... huhu..

Ok peeps! That's all for now.  Till thenn...

xoxo,
Naz



1 comment:

Atie Nash said...

Hi dr....hehehe
Take a good care of urself kay